Yogavormen > Yoga Nidra

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een techniek waarbij je leert je bewust te ontspannen. Je lichaam slaapt terwijl je geest helder en wakker blijft. Yoga Nidra is dus slaap met een spoor van bewustzijn. Eén uur Yoga Nidra kun je vergelijken met zo’n vier uur slaap. Door het regelmatig beoefenen van deze Yoga Nidra kunnen fysieke-, emotionele- en mentale spanningen geleidelijk worden losgelaten!

Yoga Nidra betekent letterlijk yogaslaap en staat bekent als de kunst van ontspannen.

IMG_0716

De les duurt één uur en één kwartier. De eerste twintig minuten zijn een paar oefeningen om je lichaam los te maken. Daarna ga je comfortabel op de yogamat liggen, op je rug of je zij, eventueel gebruikmakend van kussens en een deken.

De Yoga Nidra duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop is er een kopje thee.
De lessen worden twee keer per maand gegeven op de zaterdag ochtend. Een mooi ontspannen begin van het weekend.

Waarom Yoga Nidra?

De meeste mensen denken dat ze aan het ontspannen zijn wanneer als ze thuis komen van het werk ze bijvoorbeeld neerploffen op een stoel of bank met een kop koffie, de krant lezen of naar de televisie kijken. Toch komt je systeem hierbij niet helemaal tot rust. Het zijn slechts afleidingen. De hersenen worden namelijk nog steeds geprikkeld door alles wat er om je heen gebeurt. Vaak zijn we nog bezig met onze hersenen vlak voor we gaan slapen, denk maar aan je mobiele telefoon of tablet op je nachtkastje.

Als gevolg daarvan krijgen  je hersenen niet de rust die ze nodig hebben. Zelfs niet tijdens het slapen. Sterker nog….er komen juist nog meer gedachten en zorgen naar boven, omdat je hersenen meer worden afgeleid door de prikkels.
Dat is exact de reden waarom veel mensen moe en niet uitgerust wakker worden.

De kwaliteit van slapen is slecht, omdat je hersenen tot vlak voor het slapen teveel is geprikkeld.

Door het beoefenen van de Yoga Nidra werk je op een systematische manier naar complete ontspanning toe. Ontspanning die het lichaam nodig heeft om de spanningen los te laten en zich te herstellen; fysiek, mentaal en emotioneel.

Voordelen van Yoga Nidra:

Het niet goed en volledig kunnen ontspannen is voor een groot gedeelte te verklaren door stress.
Een ieder van ons heeft hier mee te maken, of je het nu door hebt of niet. Door alle prikkels (werk, gezin, familie…) die we dagelijks binnen krijgen ontstaan er spanningen en stress. Ons lichaam is constant bezig om alle functies in balans te houden. Denk aan je bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, temperatuur etc.

Maar stress verstoort deze processen in het lichaam. Voor een korte periode is stress niet erg, maar is dit juist erg goed, het kan wel schadelijk worden wanneer je stress dag in en dag uit hebt. Je lichaam is hierdoor constant uit balans en dit kan een aantal  lichamelijke en mentale klachten veroorzaken.
Dit is ook de reden waarom er geschat wordt dat bijna 75% van de bezoeken aan de huisarts gerelateerd is aan stress.

Doordat de Yoga Nidra bewust een diepe ontspanning in je lichaam creëert, heeft dit dus een positief effect op een tal van verschillende aandoeningen.

IMG_0715

Wanneer worden de lessen gegeven?

April 0708.30 uur
Juni 02, 1608.30 uur
Juli 14, 2808.30 uur

Tip:

Een cadeaubon voor de Yoga Nidra. Leuk om te geven of te vragen als cadeau voor een verjaardag, in een (kerst)pakket of gewoon zomaar.
Het is een liefdevol en ontspannen geschenk!

Bestel je cadeaubon

De kosten zijn 15.00 euro per losse les. Een cadeaubon kost 15 euro.
Heb je liever een strippenkaart dat kan ook.
Voor vijf lessen 65 euro. Voor tien lessen 110 euro.
Er is ruimte voor tien personen. Interesse voor de Yoga Nidra meld je dan aan. Aanmelden.