Yogavormen > Hathayoga

Hathayoga

De yogavorm waarin ik les geef wordt de hathayoga genoemd.
Hatha is een samenvoeging van twee woorden Ha en Tha. Ha staat voor zon en Tha staat voor maan. Zij vormen samen de positieve en negatieve maanstromen in ons lichaam. Breng je deze maanstromen in evenwicht, dan wordt de levenskracht die in ons is, geharmoniseerd en beheersbaar gemaakt.

Er komt rust in lichaam, adem en denken.

In de hathayoga worden de adem,- en de lichamelijke houdingen (assana’s, zoals ze in het sanskriet worden genoemd) gecombineerd en dat maakt deze vorm uniek.

De nadruk van de hathayoga ligt op het oefenen van je lichaam door bepaalde assana’s. De assana’s worden (langzaam) verder uitgewerkt.
In de hathayoga beoefen je verschillende series: staande houdingen, balans houdingen, buigingen, voor,- achterover en zittende houdingen.

Waarom zou je dan toch yoga gaan beoefenen?

Sommige mensen starten met yoga omdat ze problemen hebben met de rug, last hebben van de schouders, nek of andere klachten. De yogaoefeningen of assana’s kunnen mensen van de spanningen bevrijden, het bevordert de bloedcirculatie en verbetert de ademhaling.

Door een huisarts kan aangeraden worden om yoga te gaan beoefenen. Bijvoorbeeld als mensen onder grote druk staan in het werk of in de privé situatie, bij stress of om te onthaasten.Tijdens de yogalessen speelt de ademhaling een grote rol. De adem zorgt ervoor dat de lichamelijke en geestelijke spanningen makkelijker loslaten.

zittende mudra 1_bewerkt-1    brug 1    spreidzit

Bij regelmatig beoefenen van yoga kunnen de volgende effecten optreden:

  • Betere nachtrust,
  • Spieren en gewrichten worden versterkt,
  • Het lichaam wordt flexibeler, vooral in de ruggengraat,
  • De bloedsomloop wordt verbeterd,
  • De spijsvertering wordt gestimuleerd,
  • Ontspanning van lichaam en geest,
  • Het concentratievermogen wordt vergroot.

De yogalessen worden in de avonduren gegeven, op de dins-,woens- en donderdagavond. De kosten zijn 34 euro per maand. Er bestaat ook de mogelijkheid voor een proefles en die kost 10 euro.

Enkele reacties van mensen die yoga bij mij volgen of hebben gevolgd:

De dinsdagavond is voor mij een heerlijk avondje voor mezelf, met oefeningen in een gezellige ongedwongen sfeer. Na de les voel ik me weer heerlijk ontspannen en weer helemaal zonder pijntjes.

Ademen dat doe je toch vanzelf?

Jawel, maar wanneer je daar bewust mee aan de slag gaat merk je plotseling wat een ademhaling doet en vooral als er oefeningen aan gekoppeld worden. Je word aan het nadenken gezet,wat gebeurd er als je de ademhaling omdraait (wanneer adem je in en wanneer adem je uit). Het geeft ruimte in je lijf,en dat brengt weer ontspanning mee. Ik geniet elke week weer van de lessen en vooral de afwisseling hierin maakt het zo fijn.

Patricia dank je wel voor de fijne begeleiding.

Stoelyoga

Veel oefeningen kunnen op,- of met behulp van een stoel worden beoefend.
Stoelyoga is geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, een verstoorde coördinatie hebben of het vertrouwen in de kracht van lichaam en geest willen vergroten.

Stoelyoga is ook voor die mensen die minder bewegelijk zijn of problemen ondervinden met langdurig staan of op de grond zitten.
Tijdens de gewone lessen kan de stoel gebruikt worden als je merkt dat langdurig staan of zitten niet gaat.

Yoga op de stoel:

 • Om eens anders dan klinisch bezig te zijn met je lijf,
 • Meer bewust worden van lichaam en geest,
 • Kracht en vertrouwen krijgen in je lichaam,
 • Op een zachte en ontspannen manier oefenen.