Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent letterlijk yogaslaap en staat bekent als de kunst van ontspannen.

Yoga Nidra is een techniek waarbij je leert je bewust te ontspannen. Je lichaam slaapt terwijl je geest helder en wakker blijft. Yoga Nidra is dus slaap met een spoor van bewustzijn. Eén uur Yoga Nidra kun je vergelijken met zo’n vier uur slaap. Door het regelmatig beoefenen van Yoga Nidra kunnen fysieke-, emotionele- en mentale spanningen geleidelijk worden losgelaten!

Waarom Yoga Nidra?

De meeste mensen denken dat ze aan het ontspannen zijn wanneer als ze thuis komen van het werk ze bijvoorbeeld neerploffen op een stoel of bank met een kop koffie, de krant lezen of naar de televisie kijken. Toch komt je systeem hierbij niet helemaal tot rust. Het zijn slechts afleidingen. De hersenen worden namelijk nog steeds geprikkeld door alles wat er om je heen gebeurt. Vaak zijn we nog bezig met onze hersenen vlak voor we gaan slapen, denk maar aan je mobiele telefoon of tablet op je nachtkastje. Bij een echte ontspanning ben je vrij van spierspanning, mentale spanning en emotionele spanning.

Yoga Nidra blijkt een methode om systematisch spanningen te vermijden.

Hoe kan dit? Via het opnemen van de hersengolven is aangetoond dat tijdens Yoga Nidra dezelfde staat wordt bereikt als meditatie, namelijk een staat waarin weinig hersenactiviteit wordt gemeten. Dit gebeurt dus puur door je gedachten te geleiden met instructies, waardoor je lichamelijk en geestelijk geheel ontspant. Als gevolg daarvan krijgen  je hersenen niet de rust die ze nodig hebben. Zelfs niet tijdens het slapen. Sterker nog….er komen juist nog meer gedachten en zorgen naar boven, omdat je hersenen meer worden afgeleid door de prikkels.
Dat is exact de reden waarom veel mensen moe en niet uitgerust wakker worden. De kwaliteit van slapen is slecht, omdat je hersenen tot vlak voor het slapen teveel is geprikkeld.

Door het beoefenen van de Yoga Nidra werk je op een systematische manier naar complete ontspanning toe. Ontspanning die het lichaam nodig heeft om de spanningen los te laten en zich te herstellen; fysiek, mentaal en emotioneel. Yoga Nidra helpt mee aan het oplossen van slaapproblemen, stress, het verwerken van ervaringen en angstvermindering. Je algehele gevoel van ontspanning en welbevinden zal toenemen

Uitleg Yoga Nidra Techniek:

De volgorde van de beoefening is altijd hetzelfde. Eerst wordt je fysieke lichaam en de ademhaling gekalmeerd. Dan volgt het voornemen, het Sankalpa. Het Sankalpa is een korte, bondige tekst in tegenwoordige tijd geformuleerd vanuit je diepste gevoel. Een voorbeeld is: ik ben liefde. Het is een belangrijk onderdeel van de Yoga Nidra. Je Sankalpa wordt opgenomen in de diepe lagen van je onderbewuste. Het ego, ons onbewuste krijgt in deze  beoefening geen tijd om te reageren waardoor je Sankalpa realiteit wordt. Dan ga je langs de verschillende lichaamsdelen, dit gaat snel en altijd in dezelfde volgorde. Dit zorgt voor een fysieke ontspanning en een ontspanning in de zenuwbanen naar de hersenen toe. Daarna een visualisaties om de dualiteit met geassocieerde emoties los te  laten, zodanig dat je je niet langer met die emoties hoeft te vereenzelvigen en kan blijven liggen in een diepte ontspanning.

Algemene informatie

De les duurt één uur en één kwartier. De eerste twintig minuten zijn een paar assana's om je lichaam los te maken. Waar na ga je comfortabel op de yogamat liggen, op je rug of je zij, eventueel gebruikmakend van kussens en een deken.

Na afloop is er een kopje thee. De lessen worden  één of twee keer per maand gegeven op de zaterdagochtend. Een mooi ontspannen begin van het weekend.
De data waarop de Yoga Nidra lessen worden gegeven zie je onder het lesrooster.

De kosten zijn € 15,- per losse les. Een cadeaubon kost € 15,-
Heb je liever een strippenkaart dat kan ook.
Voor vijf lessen € 70,-
Voor tien lessen € 140,-
Er is ruimte voor negen personen.

Cadeaubon geven?

Ja, Ik meld me aan voor Yoga Nidra